Instructie werken met de zeis en schakelmes

Organisatie: Stichting IKL (J. Kluskens)
Datum: 22-06-2019
Begintijd: 09:00
Eindtijd: 15:00
Instructeur: J. Kluskens
Gemeente: Peel en Maas
Locatie: Baarlose weg 20 Helden
Max. aanmeldingen: 20
Locatie

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Omschrijving

Ouderwetse fitness in de natuur
Instructie werken met de zeis

Stichting IKL organiseert samen het IVN Helden en stichting de Onderse Schans op zaterdag 22 juni, van 9.00-15.00 uur een instructie in Helden waarin het werken met en het onderhoud van de zeis centraal staat. Daarbij wordt de schansgracht nog onderhouden met een oeroud schakelmes.

Het mooiste maaiwerk maak je met een scherpe zeis. Vandaar dat tijdens de instructie ook wordt ingegaan op de afstelling van de zeis, het wetten (slijpen) en het haren (uitkloppen). Het is een praktijkinstructie: leren door het zelf te doen.

Werkkleding en stevig (veiligheids)schoeisel zijn dan ook een vereiste. Tijdens het maaien gaan we de slag oefenen en met aanwijzingen en tips de techniek verbeteren zodat er naar een steeds betere slag en houding wordt gewerkt. We kijken naar de grassprieten en bepalen de strategie. Na het maken van een “aanwerk” loopt de maaier op het ritme van zijn of haar slagen door het grasveld. Een topconditie is niet vereist. Iedereen kan het leren!

Ook gaan we aan de slag met het schakelmes. Een oud gereedschap dat gebruikt werd om brede beken uit te maaien en dat met een zagend trekkende beweging door het water te halen

Tijdens de instructie zijn zeisen, haarspitten en wetstenen aanwezig. Maar het liefst zien we echter dat u uw eigen zeis, haarspit en wetsteen meeneemt. Voor de pauze zorgen we voor een bescheiden lunch met koffie / thee.